Diamond shopping for beginners

Tämä juttu on kaikille teille, jotka olette ajatelleet että joskus voisi hankkia aidon korun, mutta ette vielä ole ryhtyneet tuumasta toimeen. Tervetuloa sisään Atelier Torbjörn Tillanderin ovesta – kynnyksemme on varsin matala :)

Atelier Torbjörn Tillanderin liike seisoo Kluuvikadulla aika diskreetisti, hillityllä charmilla. Vanhat asiakkaat astuvat ovesta sisään kuin kotiinsa, toiset pysähtyvät vaivihkaa katselemaan kauniisti koristeltua näyteikkunaa. 

Uskaltaako tänne astua sisään?

–  No uskaltaa todellakin, nauraa perheyrityksen äitihahmo Tina Tillander ja jatkaa:

 –  Ei tarvitse tietää, mitä on hakemassa tullakseen liikkeeseen tutustumaan siihen mitä teemme. Eikä todellakaan tarvitse olla miljonääri hankkiakseen aidon korun.

Niin, ne hinnat. Tilaustyönä käsin tehdyn, asiakkaalle suunnitellun uniikkisormuksen hinta lähtee Atelier Torbjörn Tillanderilla noin tuhannesta eurosta. Kivoja riipuksia Kluuvikadun liikkeestä saa jo muutamalla satasella. 

Hintatasolla on selkeä selitys. Kaikki liikkeen tuotteet tehdään alusta loppuun käsityönä naapurikorttelissa toimivalla pajalla, jossa koruja valmistaa viisi ammattikuntansa parhaimmistoon kuuluvaa kultaseppää. Näille velhoille ei kannata antaa huonoja raaka-aineita, joten kaikki kivet ja metallit ovat nekin huippulaatuisia. 

Miten uniikkikorun valmistus alkaa, ja miten prosessi etenee?

–  Meillä on tapana selvittää asiakkaan tarpeet ja toiveet keskustelemalla kaikessa rauhassa, kertoo Tina Tillander.

–  Kluuvikadun liikkeen "olohuoneessa" voidaan kahvin lomassa katsella kiviä ja kuvia ihan asiakkaan toiveiden mukaan. Olemme yllättävän hyviä auttamaan esimerkiksi täydellisen yllätyskorun hankinnassa vaimolle tai tyttöystävälle, Tina vinkkaa ja jatkaa:

–  Kun on tulossa meille, kannattaa ottaa vaikka korun saajan kuvia mukaan. Niistä harjaantunut silmä lukee paljon saajan tyylistä.

Niin. Atelier Torbjörn Tillanderilla kauppiaalla on iso rooli asiakkaan päätöksenteon tukena, joskus ohjaajanakin. 

– Monet asiakkaistamme ovat erittäin varmoja tyylistään ja tietävät mitä hakevat. Toiset taas toivovat selkeää tyylikonsultaatiota tai vähintäänkin vahvistusta omille näkemyksilleen, Tina kertoo.  

Myös tieto korujen ja niissä käytettävien materiaalien erityisominaisuuksista on usein tarpeen. Kun myyjä osaa asiansa, asiakas ei päädy hankkimaan korua, johon tavalla tai toisella pettyy. 

–  Aika yleinen on vaikkapa luulo, että jalokivet ovat särkymättömiä tai ainakin melkein, kertoo Tina ja jatkaa:

– Monet kivet ovat itse asiassa aika hauraita. Jos asiakas esimerkiksi ehdottaa smaragdia sormukseen, joka tulee päivittäiseen käyttöön, minun rooliini kuuluu estää tämä erehdys. Smaragdi on hauras kivi, ja sormuksessa se altistuu kolhuille paljon enemmän kuin vaikka kaulakorussa.

Paitsi suorapuheinen jalokivikauppias, Tina Tillander on muun muassa vanhan puutalon emäntä, hevostallin haltija sekä ison schäferin omistaja, joka ymmärtää aktiivisen elämän vaatimukset. Hänen neuvonsa korujen käyttäjälle? 

–  Ota sormukset pois kun menet crossfit-treeneihin tai päätät kääntää porkkanapenkin. Korut voi todellakin runnella jopa korjauskelvottomaan kuntoon. 

Entäs tyylineuvot?

– Ole uskollinen sille mistä pidät, seuraa trendejä vain jos se on sinusta hauskaa. Ja valitse koruja, jotka korostavat sekä persoonaasi että kivoimpia ulkoisia piirteitäsi. Esimerkiksi nappiin valitut korvakorut saavat ihon hehkumaan ja silmät loistamaan.

Kun korutilaus siirtyy liikkeestä pajalle, sen saatteena tulee usein Tina Tillander. Hänellä on visio johon tähdätään, mutta tarvitaan taitavan sepän panosta, jotta ideasta tulee koru.

On kiehtovaa seurata sivusta, kun Tina sekä sepät Rauno Tynkkynen ja Janne Ehrukainen käyvät läpi uutta tilausta. Vaikka keskustelu vilisee arkisia termejä kuten kulma, kehys ja pykälä, maallikko ei ymmärrä muuta kuin sen, että onnistuneen korun toteutuksessa on monta kriittistä kohtaa. 

– Ulkonäkö on tietysti yksi asia. Mikä vaikuttaa hyvältä paperilla, pitää saada toteutumaan yhtä kauniisti kolmiulotteisessa esineessä, kertoo Rauno Tynkkynen. 

–  Vision toteutuminen ei ole ollenkaan itsestään selvää. Matkan varrella tarvitaan paljon kultasepän omaakin taiteellista näkemystä, jotta lopputulos on idean mukainen. Lisäksi pitää tietysti osata ottaa huomioon tietty ergonomia, jotta korua on mukava käyttää.

Atelier Torbjörn Tillanderilla kultasepän työ onkin enimmäkseen muuta kuin rutiinia. 

–  Ihan viikoittain pitää kehitellä valmistustapoja ja esimerkiksi tehdä uusia työkaluja, joilla jokin ajatus saadaan toteutettua, kertoo Rauno Tynkkynen ja jatkaa:

–  Vaihtelevuus ja haastavuus ovat työn suola. Inspiroivaa on myös aitojen käsityömenetelmien kunnioittaminen aikaa ja vaivaa säästämättä. Meillä on esimerkiksi tehty sellainen linjapäätös, että koruja ei valeta muoteilla vaan muokataan vaikkapa takomalla, valssaamalla ja viilaamalla. Käytössä näin työstetty metalli on paljon kestävämpää kuin valettu, joten vaivannäkö palvelee tässäkin laatua.  

Iskikö inspiraatio? Haluatko yllättää jonkun uniikkikorulla? Tule tutustumaan vaihtoehtoihin viimeistään noin kuukautta ennen h-hetkeä. Liikkeestä löydät monipuolisen valikoiman myös valmiita koruja vaikka heti mukaan otettaviksi.